Иран може да купи още 2 млн. тона пшеница в следващите месеци

Иран се нуждае от още 2 млн. тона хлебна пшеница в следващите месеци. През последните шест месеца страната закупи 3 млн. тона пшеница.

 

В началото на годината Иран е договорил основната част пшеница от своите годишни потребности, в размер на 5 млн. тона.

 

Активните покупки през последните месеци се обясняват с желанието на Иран да увеличи своите резерви, които бяха значително намалени поради ниския внос през предходната година. Нивото на вноса в значителна степен зависи от реколтата, жътвата на която стартира през м.Май и ще продължи до м.Септември.

 

В същото време много търговци се съмняват, че в страната са реално внесени  3 млн. тона пшеница. При лоша реколта се очаква необходимостта от вноса да достигне 8 млн. тона. Поради недостига на фуражно зърно, част от хлебната пшеница в страната е използвана за фураж.

 

Новата реколта се очаква в размер на 14 млн. тона, което е около средните нива през последните години 13-15 млн. тона. Потребностите на страната се оценяват на 14-14.5 млн. тона, което води до внос на 1-2 млн. тона пшеница. Очакванията за увеличен импорт е свързан със заместване при потреблението на част от другите фуражните зърна с пшеница.