В Аржентина площите засети с пшеница ще бъдат намалени

През новия сезон площите засети с пшеница в Аржентина ще бъдат намалени значително. Според експерти съкращението в сезон 2012/2013 МГ ще достигне 17%, което не се е наблюдавало в страната от години. Основна причина за толкова песимистична прогноза са неблагоприятните природни условия. Декларираната от държавата помощ се е реализирала.

 

В момента властите са си поставили за цел почти пълно овладяване на пазара. Експортният процес се контролира от правителството. Производителите ме могат да взимат решения от гледна точка на търсенето и предлагането в световен мащаб. Експортните квоти оказват силно влияние върху цените в страната, като понякога производството на пшеница става нерентабилно.

 

Много анализатори прогнозират площи, засети с пшеница през 2012/2013 МГ в размер на 3.8 млн. хектара, което е намаление спрямо предходната година и спрямо предходната прогноза. Посевната кампания в страната протича сравнително добре, но интересът към засяването и намалява, а и природните условия за сеитба не са добри.

ZarnoBorsa12 Юни, 2012