Цената на зърната в Русия ще расте

Мнение на Олег Суханов – водещ специалист в Института за конюнктурата на аграрните пазари Москва



За разлика от обстановката на юг, където до три седмици ще започне жътвата на ечемика и пшеницата, обстановката в Сибир остава неопределена, като жътвата е все още далеч и прогнозите могат да се променят значително до Юли-Август.

В южните части на страната обстановката е по-различна, като основен проблем е липсата на влага. Очаква се реколта с около 20% по-ниска в сравнение с миналата година. Предвид сушата качеството на зърното също ще е лошо. Перспективите са за продължаващ спад в прогнозата за реколтата от пшеница поради проблемите на земеделците. Все пак до крайности с реколтата едва ли ще се стигне, но загубите в южните региони няма да могат да бъдат компенсирани от други региони на страната.


Реколтата в Сибир ще бъде на нивата от 2010 година. През 2011г реколтата там беше 14,6 млн. тона, които сега няма да бъдат достигнати. Основна причина за това е липсата на влага. При продължаваща липса на валежи реколтата може да се понижи под 13,3-13,5 млн. тона.


За ръст на реколтата през 2012г не може да се говори в никакъв случай. Оптимистичната прогноза за експорта е на нива от 22 млн. тона, намаление от 5 млн. тона спрямо настоящата МГ, като са вероятни корекции в понижение.


Що се касае до цените, които до началото на лятото се понижаваха, сега вече растат, което е нещо необичайно преди нова реколта.


Проблемите за реколтата в ЕС създава разлика в цените между европейското и руското зърно, която вероятно ще се съхрани и за напред. В случай, че реколтата в Русия допълнително се понижи е вероятно цените в страната да надминат тези от ЕС.


В заключение може да се посочи, че ситуацията с износа на зърно от черноморския регион през 2012/2013 МГ ще бъде коренно различна от настоящата, като сериозен спад в цените предвид липсата на евтино руско зърно не може да се очаква.