Проблеми със съхранение на пшеницата в Индия

Проблемите със съхранението на пшеницата в Индия принуждава правителството да търси начини за бърза реализация на големи количества. Страната се е обърнала към Малайзия с молба за мащабна покупка на пшеница.

 

Малайзийска делегация е на посещение в Индия с цел обсъждане на въпросите по сделката. Търсят се възможности за износ както с между правителствени споразумения, така и по частни канали.

 

Индия обяснява инициативата с проблеми по съхранението на рекордната реколта от 90.23 млн. тона пшеница от сезон 2011/2012 МГ. В резултат на държавни покупки, запасите от пшеница и ориз са достигнали 70 млн. тона, докато складовете са с капацитет 63 млн. тона.

 

Мащабната покупка от страна на Малайзия, ако все пак се състои, може сериозно да подкопае позициите на австралийските износители, за които малайзийския пазар е  традиционен. Малайзия ще опита всички начини, за да намали покупните цени на пшеницата от Индия, а също така и от Австралия. Най-евтината пшеница в света се произвежда именно от тези две страни, като директната конкуренция помежду им допълнително ще повлияе на световните пазари.