Експерти преразглеждат силно оптимистичните прогнози за руската реколта от пшеница

Във връзка с неочакваното сухо време, което преминава над южните части на Русия, част от територията на ЕС и САЩ, експерти преразглеждат първоначално силните прогнози за реколтата от пшеница.

 

Към настоящия момент оценките са понижени с 5-15%. Особено силно вниманието е насочено към южната “житница” на Русия – Ставрополски и Краснодарски край, и Ростовска област. Пълното избягване на загубите няма да е възможно, въпреки обилните дъждове, които паднаха през последните дни, и които се очакват през настоящата седмица.

 

Правителството на Русия излезе с изявление, че страната ще се превърне във втори по големина износител на пшеница. След промените в състоянието на посевите, властите изпаднаха в сложна ситуация, като се стремят да поддържат умерени вътрешни цени на фона на намаляващи запаси и да поддържат външната търговска репутация на страната. 

 

Когато към руските проблеми прибавим проблемите с украинската реколта, също така проблемите с реколтата в Германия и Франция, може да се заключи, че ЕС и пост съветското пространство в глобална перспектива се превръщат в дефицитен регион.