Износът на зърно от Русия през следващя сезон може да достигне 30 млн. тона

Русия през следващата маркетингова година 2012/2013 може да изнесе повече от 30 млн. тона зърно. С отчитане на преходните за паси, чийто обем може да състави около 20 млн. тона, експортния потенциал ще надхвърли 30 млн. тона.

 

Този вариант е възможен ако конюнктурата на пазара се промени в сравнение с настоящата година. През тази МГ износа ще бъде в рамките на 27 млн. тона. Към 16 Май от страната са изнесени 25,1 млн. тона зърно. Има възможност за по-голям износ, но конюнктурата се промени и търсенето намаля. През Мрат са изнесени 1,83 млн. тона зърно, а през Април 2,08 млн. тона зърно. За първата половина на Май са изнесени  473 хил. тона зърно като до края на месеца ще се изнесат около 1 млн. тона зърно. Същият обем се очаква да бъде изнесен и през Юни.

 

Причината за неосъществяване на по-голям износ са по-ниските цени на пшеницата в края на сезона. Русия може да изнесе по-големи обеми от района на Сибир, но настоящите цени не позволяват в тях да бъде калкулирана пазарната стойност на зърното и разходите за транспорт. Това се очаква да бъде и причината за неосъществяване на износ от 30 млн. тона през следващата МГ. Ресурсите вероятно ще са налице, но зърното ще бъде малко в експортно ориентираните южни и централни райони на страната. Транспортът от вътрешността на Русия ще е скъп и ще се наложи само при високи цени на пшеницата на международните пазари.