За развитие на производството на ечемик, Армения ще закупи от Русия и Украйна 2000 тона семена

 

Арменското правителството на 17 февруари одобри програма за развитие на производството на ечемик в страната и разреши вносът на семена. Министърът на земеделието на Армения - Серго Карапетян каза, че за тази цел ще бъдат доставени 2000 тона семена от първи клас.

В тази връзка, министър-председателя Тигран Саркисян заяви, че развитието на производство на ечемик е продължение на програмата за развитие на зърнопроизводството в страната и за увеличаване  обезпеченноста на страната . Армения вече стартира програма за производство на семена и за тази цел през 2010 г от Русия са били закупени семена от висококачествена пшеница.

Според министър-председателят, семената от ечемик ще се предоставят на земеделските производители безплатно с оглед на репродукцията им, като социален пакет. "Възможно е, в случай на повишено търсене, обемът на внасяните семена да се увеличи с още хиляда тона", - добави той. В тази връзка, Тигран Саркисян заяви, че ръстът в селското стопанство през 2011 г се очаква да достигне 10%, а  арменското правителство ще окаже съдействие на 14  хил  фермери в 55 общини.

 

ZarnoBorsa18 Фев, 2011