Strategie Grains прогнозира спад на производството на пшеница в ЕС

Европейската агенция Strategie Grains понижи прогнозата за реколтата от зърно в ЕС през сезон 2012/13 с 1,1 млн. тона до 288,3 млн. тона. Причината за преразглеждането на предишните цифри са последиците от студовете през януари и февруари, както и вероятността от засушаване.

 

Прогнозата за производството на мека пшеница в ЕС е намалена с 1,6 млн. тона до 131,1 млн. тона, като основната причина са също измръзване на посеви. Франция и Германия ще имат най-големи загуби, които се оценяват на 8,8 млн. дка пшеница и страните от Югоизточна Европа - 0,8 млн. дка.

 

Като се има предвид, че презасяването на площите с измръзнали посеви със зимна пшеница, вероятно ще бъдат засяти с царевица, Strategie Grains повишава прогнозата за производството на царевица в ЕС с 1,2 млн. тона до 64,6 млн. тона . Повишение на производството ще има най-вече в България и Румъния (0,9 млн. тона), страните от Централна и Западна Европа.

 

Имръзване има и при европейския зимен ечемик, затова и Strategie Grains понижава прогнозата за производство му с 1,2 млн. тона до 53,4 млн. тона. Франция и Германия ще загубят по 0,1 млн. тона, страните от Югоизточна Европа 0,3 млн. тона и Испания (следствие на засушане), 0,5 млн. тона.