Руският износ на зърно ще бъде ограничен през април

Руският експорт е достигнал 19,5 млн. тона.

Руските износители на зърно очакват да се въведе ограничение върху износа през април. Според техните изчисления,  това е месецът, когато може да бъде постигнат обема обявен от първия вицепремиер на Русия Виктор Зубков, при достигането на който ще се ограничи износът - 24-25 милиона тона.

За износителите, март ще е пиков месец, с много заявки за превоз на зърно – колкото през септември - октомври 2011 г., когато износът постави абсолютен исторически рекорд, заяви представителят на "Rusagrotrans" (най-големият собственик на вагони-зърновози), Александър Чернов.


През януари износът може да достигне 20 млн. тона. За два месеца може да се изнесат 4 млн. тона зърно и Русия ще достигне до обявения таван от 24-25 милиона тона, казва още Чернов.

"През април ще спре активността при договорянето на зърно за износ", - казва управителят на една от компаниите - износители на руско зърно. Той обяснява това с риска, че по това време ще бъдат въведени експортни мита върху руския износ на зърно. "Има такива опасения на пазара, затова и повечето договори се сключват за февруари - март,  априлски контракт все още няма" - казва Виталий Бобнев, шеф на трейдърското подразделение на Valars Group.

Дори египетският GASC - най-големият купувач на руско зърно – засега е провел търгове с доставка до края на март.


 

ZarnoBorsa27 Ян, 2012