USDA: руският износ на зърно ще се понижи рязко през следващите месеци

Руският износ на зърно през втората половина на сезон 2011/12 рязко ще намалее, се казва в януарският доклад на аташето на САЩ по селското стопанство в посолство в Москва. Основните причини, според американският експерт, са високото ниво на вътрешно търсене и намаляване на запасите.

Износът на руско зърно през първата половина на сезон 2011/12 е бил агресивен, казва аташето на САЩ. Неговият обем за 6-те месеца на сезона са надхвърлили 18 млн. тона, включващ 14,8 млн. тона пшеница.

Експортния потенциал на  трите основни южни области – Краснодарски, Ставрополски и Ростовски е до голяма степен изчерпан, констатира аташето.

През следващите месеци износът на зърно от тези региони няма да е съществен. В същото време, големи доставки на зърно за износ от Уралския и Сибирския региони са нерентабилни или слаборентабилни, въпреки ниските цени там.

Друг фактор, спъващ износа, според американското аташе са зимните условия, поради които руските пристанища не работят с пълен капацитет.

В допълнение, американският експерт отбелязва, че вътрешното търсене на зърно е високо, във връзка с устойчивото развитие на животновъдството.

 

ZarnoBorsa26 Ян, 2012