Бразилия: сушата продължава да държи в напрежение соята и царевицата

Според официални източници, сушата в Бразилия е причинила сериозни щети на посевите със соя и царевица в цялата страна, особено в щати, като Парана и Рио Гранде, които са основните производители на тези култури. Само района на Мато Гросо, с оглед на географското си положение, успява да избегне последиците от продължително засушаване, причинено от климатичния феномен Ла-Ниня.

Икономическият департамент на щата Парана, намали своята предишна прогноза за реколтата от соя в щата с 1,4 милиона тона, а на царевицата с 1 млн. тона. А тези обеми са съответно около 2 и 1,6% от общото производство на тези култури за цялата страна. Ако пък в скоро време не паднат валежи и подобрят и без това критичната ситуация, загубите може да са още по-големи и да увеличат цените на световния пазар.


От феномена Ла Ниня страда и Аржентина, която може да загуби до 5,5-6 млн. тона от реколтата от царевица, ако отчаяните мерки, предприети от местните фермери не окажат положително въздействие върху посевите.

 

Въпреки това, надежда за подобрение, макар и слаба, все още има, тъй като синоптиците прогнозират в средата на следващата седмица обилни валежи, които могат значително да подобрят ситуацията.

ZarnoBorsa09 Ян, 2012