Канада ще увеличи експорта на рапично масло в ЕС

През текущата аграрна година, в Канада се очаква рекордна преработка на рапица. По данни на Agriculture and Agri-Food Canada, тя ще е 6,5 милиона тона през този сезон, и ще е с 200 хил. тона повече от миналата година. Причината за това е значителното увеличение на преработващите мощности. Към момента, капацитетите за преработка са за около 8 милиона тона.

 

Освен това, износът на рапично масло и рапичен шрот слабо ще намалеят, тъй като вътрешното потребление се увеличава, съобщава агенцията.

 

Износът на рапично масло от Канада през 2011-2012 г. ще достигне 2,35 милиона тона. При това, основен вносител ще бъде САЩ, с внос на 1,3 милиона тона. Около 800 хиляди тона вероятно ще внесе Китай и 150 хил. тона канадско масло ще купят страните от ЕС. Според експертите, увеличеното потребление на рапично масло в ЕС се дължи на увеличаване на търсенето на биогорива и ръста на индустрията.

 

Експортът на канадски рапичен шрот през сезон 2011-2012 се очаква също слабо да намалее и ще е 2,8 милиона тона, от които 1,6 млн. тона ще закупят САЩ, 600 хил. тона ще внесе Китай и 550 хил. тона  Мексико, смятат от Agriculture and Agri-Food Canada.

 

 

ZarnoBorsa07 Дек, 2011