Пшеница успя да преодолее натиска

Във вторник, на търговската сесия в Чикаго, зърненините контракти приключиха с повишение. Пшеницата успя да преодолее негативните тенденции и изненадващо за трейдърите, се оказа в зелената зона в края на деня. В последния половин час на търговската сесия, зърното успя да възстанови част от загубите, причинени от натиска на силния долар, слабото търсене и проблемите с европейските дългове. Опасенията за въздествието на климата върху посевите успя да спре спада, а по-късно дойде подкрепа и от ралито на царевицата.


Анализаторите свалят рейтинга на посевите със зимна пшеница, поради недостига на влага в южните части на Великите равнини. Експертите казват, че в близко бъдеще ценовата тенденция на пшеничния пазара ще зависи от царевичния. Чикагската царевица поскъпна в последните 30 минути на търговската сесия на фона на спекулативни операции. Вероятно ръста на цените последва ликвидацията на позициите, поради банкрута MF Global.

Трейдърите се надяват, въпреки забавянето на износа, на повишаване на вътрешното търсене от страна на сектора на животновъдството и производителите на биогорива.

 

Макроикономическия фон на европейските борси на пшеница отново стана много негативен. Неочакваното решение на правителството на Гърция да се проведе референдум за приемането на плана на ЕС за излизането на страната от дълговата криза, рязко повиши риска за инвеститорите на стоковите пазари.

Независимо от това, френската пшеница завърши вчерашната търговия с леко увеличение, дължащо се на значителното отслабване на курса на еврото. Английскатафуражни пшеница продължава да пада, без валутна подкрепа - британската лира рязко се повиши спрямо еврото.