Щатската пшеница загуби 2,5% заради проблемите на MF Global

Зърнените контракти започнаха новата търговска седмица на CBOT с понижения. Пшеничните фючърси поевтиняха в понеделник, следствие на понижаването на котировките на чуждестранните пазари. Растящият щатски долар също оказа натиск върху стоковия и фондовия пазар, а и допълнителен натиск оказаха и тревогите, свързани с дълговата криза в Европа.




Но основната причина за понижаването на котировките е ликвидацията на контрактите, след като клиентите на MF Global бяха принудени да напуснат пазара. Една от най-големите световни брокерски компании е с намален рейтинг и е близо до фалит. Натиск върху цената на царевицата оказва също така и слабото търсене на щатска пшеница, поради силната конкуренция на черноморската пшеница. Климатичния фактор предизвиква малко напрежение, във връзка с рисковете за зимната пшеница, което донякъде ограничи падането.




Царевичните фючърси загубиха 1,2%, оказали се също под натиска на слабото търсене, но основният проблем за пазара дойде от MF Global:  вчера клиентите на брокера можеха само да ликвидират контракти на CME. Съдбата на компания, шокира не само зърнените пазари, но и суровинните и фондовите пазари като цяло.

Трейдърите очакват подкрепа от страна на доклада на USDA (американското министерство на земеделието) през следващата седмица, в който вероятно ще бъде намалена перспективата за реколтата.