Пшеницата добави 4% към цената си

В четвъртък, зърнените контракти на CBOT приключиха търговската сесия със значителен ръст, който бе с изключително спекулативен характер. Стоковите и фондовите пазари растат на фона на оптимистичните новини за възможността за разрешаване на дълговата криза в Европа. Опасенията на трейдърите, че световната икономика може да изпадне в колапс, избледняха и това позволи цената да започне и да завърши търговията с повишения. Слабият долар подкрепи потенциалния интерес на инвеститорите към пшеничните фючърси.

 

 

Климатичният фактор, който предизвиква безпокойство, също подкрепи пазара на зърно. От друга страна, увеличението бе ограничено от негативните показатели на експортните продажби. Според трейдърите, експортното търсене все още е на ниско ниво, а световното предлагане е добре балансирано.

 

Фундаменталните новини обаче бяха с негативен характер. Международният съвет по зърното повиши октомврийската прогноза за производство на пшеница и царевица.

 

 

Царевицата в четвъртък също се повиши на фона на общото покачване на стоковите и фондовите пазари, дължащо се на оптимизма на трейдърите. Участниците в сектора се надяват, че в случай на разрешение на кризата в Еврозоната, световното търсене на стоки ще се увеличива. Слабостта на долара също подкрепи царевицата. От друга страна, китайското правителство предприема мерки за стимулиране на икономиката, което косвено означава увеличаване на търсенето на царевица от САЩ за азиатския пазар.