Пшеницата в Чикаго загуби от цената си

В сряда, зърнените контракти на CBOT (Чикаго) завършиха търговската сесия с понижения. Основен натиск върху котировките оказа нарастващия долар. Цената на пшеницата се повлия и от несигурността на пазара по отношение на бързото решаване на дълговата криза в Еврозоната, което също натиска цените надолу.


В момента няма фактори, които да показват дефицит на запаси, така че цените не получават подкрепа от тази страна. Въпреки това, запазено е безпокойството от климатичните условия влияещи на растежа на зимната пшеница.
 

 
Царевичните фючърси вчера също паднаха значително. На пазара оказваха влияние основно външни фактори, като повишаването на долара и спада в котировките на пазара на суровия петрол. Доларът расте, правейки в същото време износа на американската царевица по-малко привлекателна за вносителите. Обилните запаси от фуражна пшеница също намаляват търсенето на царевица.



Европейската пшеница падна по време на търговията в четвъртък, следвайки пазара в Чикаго. Инвеститорите предпочитат да си приберат печалбите преди срещата на върха на лидерите в Еврозоната.

Недостатъка на почвена влага при зимната пшеница в България, Румъния и Украйна, компенсира донякъде спада на цените.