Зърнения пазар е под натиск

Зърнените контракти на CBOT завършиха миналата седмица с незначителни промени в цената. Пшеничните фючърси нараснаха леко по време на търговската сесия, но паднаха преди затваряне. През втората половина на търговската сесия, на пазара преобладаваха факторите с понижаващ характер, в частност, желанието на играчите да си усвоят печалбата. Натиск върху цените на пшеницата оказа слабия интерес от страна на вносителите. Руската пшеница продължава да "подрязва" възможностите за износ от САЩ.

"Да намериш купувачи сега е трудно" – казва Dave Marshall, независим зърнен анализатор.


Цената на царевицата също се понижи през втората половина на търговския ден, въпреки че се беше повишила по време на търговията. Играчите от царевичния сектор очакваха повишения на показателите на добивите на царевица през уикенда, и това натисна цените надолу. Експерти от  Country Hedging предполагат, че към днешна дата,  жътвата е завършена на 70%, въпреки че в началото на миналата седмица тя бе  47%.

 

 

Европейската пшеница нарасна леко в петък. Играчите от страните от ЕС не успяха да реагират на намаляването на пшеница в Чикаго поради часовата разлика. А европейската пшеница затвори с повишения, благодарение на повишенията на американските фючърси, а също и на фона на оптимизма, свързан с потенциалното разрешаване на дълговата криза в Еврозоната.