Щатската пшеница расте заради сушата и позитивни макроикономически новини

В четвъртък, зърнените контракти завършиха търговската сесия в зелената зона. Цената на пшеницата на CBOT (Чикаго) отбеляза ръст, следствие на притесненията за времето в зърно-производителните райони в Съединените щати. Климатичните условия над Великите Равнини може да нанесат щети на реколтата, което избутва цените нагоре. В този момент, в тези региони е в ход сеитбата, но необичайното засушаване ще доминира за още известно време, по мнението на метеоролозите от MDA EarthSat Weather.

 

А и Европа, с дълговата си криза, продължава да е главен действащ фактор по борсите в целия свят. Всички положителни стъпки за разрешаване на кризата, макар и без видими резултати, веднага повишават котировките. Това се случи в четвъртък. Отделянето на следващия транш за Гърция,  намерението да се привлече частния сектор за решаването на проблемите - всичко това повдигна духа на зърнените инвеститори зад океана.

 

Така котировките се повишиха въпреки влошените експортни продажби. За седмицата от 13 октомври Щатите са изнесли само 399,4 хил. тона пшеница, при очаквания за 450-600 хиляди тона.

 

 

Цената на царевицате бе с възходящо движение на вчерашната търговия. Фючърсите подскочиха след загубите в сряда, благодарение на спекулативно изкупуване и подкрепа от пшеничния сектор. Инвестиционни фондове са изкупили около 10 хиляди контракта за царевица (един контакт е за 5000 бушела - около 127 тона). Но фермерите  все още задържат продажби в очакване на по-високи цени.

 

 

В четвъртък, европейските борси на пшеница, следствие на часовата разлика не успяха да се възползват от по-късното увелечение на цените в Чикаго.

 

При отсъствие на сериозни фундаментални фактори, подкрепата за европейската пшеница спадна. Не помогна дори и нарастването на издадените лицензии за износ на мека пшеница. Еврокомитетът е издал лицензии за 296 хил. тона (218 хил. тона седмица по-рано).