Китай отново ще увеличи вноса са соя

Вносът на соя в Китай за периода септември 2011- август 2012  може да нарасне до 58,5 милиона тона, съобщава Ройтерс. Според Oil World, зависимостта на Китай от вноса на соя вече е достигнала застрашителни размери и през сезон 2011/12 ще продължи да расте, поради намаляването на вътрешното производство на соя и повишеното търсене.

 

Необходимостта от голям внос, най-вероятно няма да бъде напълно удовлетворена, заради ограниченото предлагане , което най-вероятно ще доведе до промяна в сегашната тенденция за намаляване на цената на соята в обозримо бъдеще.

 

Прогнозата за вноса на соя нараства с 0,2 млн. тона, което означава, че страната ще трябва да внася около 1,1 милиона тона седмично.

 

Вътрешното производство на соя в Китай падна до 13,7 милиона тона (14,8 милиона тона през миналия сезон), като покрива само 19% от прогнозираното ниво на потребление.

 

Вероятно,  в близко бъдеще Китай ще започне да внася соя от Южна Америка, тъй като  в САЩ се очаква по-ниско производство на соя. Покупките ще са от Аржентина и Бразилия и за сезона може да достигнат съответно 10 млн. и 22 млн. тона. Това би било рязко увеличение на вноса от страните от Южна Америка в сравнение с миналия сезон, когато износът от Аржентина за Китай бе 8,02 милиона тона, а от Бразилия - 17,93 милиона тона.

 

САЩ ще останат най-големия доставчик на соя за Китай, но през сезон 2011/12, вносът от САЩ е вероятно да спадне до 24,50 милиона тона,  в сравнение с 24,98 милиона тона през сезон 2010/11, смятат от Oil World.