Пшеницата и царевицата падат следствие на разпродажби

Търговската сесия на зърнените контракти, в сряда на CBOT, завършиха с понижения. В началото на търговската сесия котировките на пшеницата продължиха да нарастват, но скоро промениха посоката на движение след приток на спекулативни продажби. Повишението на долара, последващия спад в стойността на суровия петрол и маслодайните култури се отразиха на пшеничния сектор.

Остава ниско и нивото на седмичните експортни продажби на американска пшеница. Експертите очакват, че те ще бъдат само 450-600 хиляди тона. 

Последните данни за запасите от пшеница са достатъчно оптимистични. Вчера този фактор не остави надежда за подкрепа за цените на пшеницата. Въпреки това, трейдърите продължиха да наблюдават отблизо прогнозата за времето, тъй като сушата продължава потенциално да заплашва пшеницата.

 

Цената на царевицата по време на вчерашната търговия също падна, следствие на спекулативния натиск от продажби и натиск от пазара на соя. Други новини, като подновяване на общата тенденция за увеличаване на продажбите на пазарите, нямаше. Инвестиционни фондове са продали около 8000 контракта за царевица. Но фермерите все още задържат продажби в очакване на по-високи цени.

 

 

Европейските борси за пшеница в сряда завършиха търговията с плюс, основно под влияние на дневния ръст на котировките на пшеницата в Чикаго (Европа затвори по-рано, преди в Чикаго да започне спада).

 

Не оказа влияние и новината за подписването от президента на Украйна В. Янукович закон за отмяна на експортните мита на зърното, а това, без съмнение, ще се отрази негативно на борсите.