Проливни дъждове в Аржентина спасиха част от пшеничната реколта

Според оперативни данни на Министерството на земеделието на Аржентина, последните валежи в страната са подобрили значително прогнозата за реколтата от пшеница 2011/12, която бе заплашена от продължителна суша през миналия месец. Въпреки това, ситуацията в някои региони на страната все още е критична, тъй като по-голямата част от посевите не са могли да се възстановят.

Според прогнозата на анализаторите от USDA, през сезон 2011/12 Аржентина ще намали производството на пшеница до 13,8 милиона тона, спрямо 15,5 милиона тона, събрани през миналата година, докато експертите от зърнената борса на Буенос Айрес в последната си прогноза очакват реколтата от пшеница  2011/12 на ниво от 12,6 млн. тона, като изостават с 8,7% от данните на USDA. Въпреки това, експертите отбелязват, че страната все още има всички шансове да събере зърно с високо качество.

От друга страна, дъждовете преминали наскоро в Аржентина, са позволили на фермерите да започнат сеитба на царевица в районите, засегнати от сушата през септември. Към днешна дата, сеитбата на царевицата в страната  е извършена върху 32% от планираните 49 милиона декара, което е с 8% по-вече от предходната седмица и 14% по-малко от същата дата на миналия сезон.

 

ZarnoBorsa20 Окт, 2011