Климата и ограничените запаси поддържат цените

Във вторник, зърнените котировки затвориха с повишения, въпреки че при откриването на търговската сесия  бяха в червената зона. Двигател на търговията на пшеничния пазар отново бе пролетната пшеница, чиято цена расте, следствие на ограничените запаси. Фермерите в северните райони на Великите Равнини задържат продажбите, надявайки се на по-високи цени.


Чикагската пшеница бе подкрепена от пазара на царевица, който от своя страна получи подкрепа от ръста на цените на суровия петрол и отслабването на долара.

Производителите се страхуват от увреждане на реколтата, следствие на сухото време. В същото време  ръста на котировките бе ограничен от макроикономическите опасения. По-конкретно, безпекойства предизвикват забавения ръст на китайската икономика и кризата в еврозоната.


Цената на царевичните фючърси също показаха леко увеличение на вчерашната търговия. Последния спад в цената привлече купувачи на пазара. Въпреки това, играчите предпочитат да купуват само близки контракти и  продават дългите, поради опасения от забавяне на глобалния икономически растеж.

 

 

Европейските борси на пшеница все още се "оплакват" от липса на фундаментални фактори за подкрепа. Негативен фон дава и тежката ситуация на финансовите пазари.

Въпреки това, в края на вчерашната търговия, френската пшеница излезе на плюс. Подкрепа беше предоставена, макар и слаба, от все пак растящите котировки на меката пшеница в Чикаго, както и снижението на курса на еврото.