Пролетната пшеница тегли котировките нагоре

Стойностите на зърнените фючърси в понеделник не показаха еднозначна динамика.

 

Пшеничните котировки на CBOT (Чикаго) се повишиха слабо на вчерашната търговска сесия. Двигател на търговията бе ръста на фючърсите на пролетната пшеница. Производителите в северните райони на Великите Равнини продължат да задържат продажбите, с надеждата  за последващ ръст на пазара. Повишението може да продължи, ако се потвърдят опасенията на пазара от въздействието на засушаването върху пролетната пшеница.

Освен това, през следващите дни, районите където наскоро засадиха твърдата зимна пшеница, може да се засушат. 

Царевичните фючърси бяха с разнопосочна динамика на вчерашната  търговия. Климатичният фактор не притеснява трейдърите, тъй като условията изглеждат достатъчно благоприятни. Благодарение на хубавото време, жътвата върви бързо. Производителите продават и на пазара не се усеща недостиг на предлагане.

 

 

Европейските борси на пшеница, при липсата на фундаментални новини бяха водени основно от спекулативната логика.

Подкрепа за търговията дойде от Чикаго, където котировките на пшеницата нараснаха, следствие на прогнозата за завръщането на сухото време в районите на производство на зимна пшеница в южните региони на Американските Равнини.

Подкрепяща роля изигра и отслабването на курса на еврото спрямо американския долар, следствие на рисковете, свързани с нерешената европейска дългова криза.

В морските пристанища на Франция се запазва стабилното експортно търсене от страна на африканските страни.