Пшеницата в Чикаго се срина след излизането на доклада на USDA

Цената на пшеницата  вчера рязко падна следствие реакцията на пазара от новия доклад на USDA. Федерална анализатори повишиха прогнозата за крайните запаси с 10% спрямо предходния месец.

 

За трейдърите, повишението на запасите дойде като изненада: играчите  очакваха понижения на прогнозата поради намаляване на производството, регистрирано от USDA преди две седмици. Но както се оказа,  фактора отслабено търсене е довел до повишения на оценките на запасите. USDA намали прогнозата за експортните продажби и търсенето от страна на чуждестранни купувачи, които се интересуват повече от зърно от други страни, отколкото от американското.

 

"Октомврийският доклад на USDA по царевицата и пшеницата е откровено с "мечи" характер "- тази оценка дават експертите на френската агенция Agritel. "Докладът потвърждава, че светът има повече от достатъчно пшеница."

 

 

Царевичните фючърси в САЩ също паднаха след изхода на новите прогнози на USDA. Освен това играчите предпочетоха да си приберат печалбите след търговската сесия във вторник, когато царевицата рязко скочи до дневния си лимит. От друга страна, в докладът е отразено очакването за намаляване на производството на царевица. Министерството намалява прогнозата за царевица трети пореден път, което ще подкрепи пазара в дългосрочен план.

 

Европейските борси на пшеница, които очакваха доклада на американското министерство на земеделието да даде нови импулси на пазара, поеха надолу, но не толкова дълбоко, колкото в Чикаго.

Трейдърите предполагат, че във връзка с вчерашното отслабване на световните цени, Египет може да се върне за покупки на пазара.