Цените на зърното силно се повишиха

Зърнените контракти приключиха търговията във вторник с рязко увеличение. Пшеничните фючърси нараснаха при подкрепа от царевичния пазар.

 

Допълнителна подкрепа на пазара донесе изявлението на първия вице-премиер на Русия Виктор Зубков при какви условия ще се въведат ограничения при износа на зърно от Русия. Реакцията на борсите на това изявление е със спекулативен характер, защото едва ли ще възникнат такива условия още дълго време, и освен това, Русия поради логистичните си проблеми едва ли ще може да изнесе повече от 23-24 милиона тона зърно.

 

 

Царевичните контракти завършиха търговския ден, повишавайки се до дневния си лимит. Трейдърите нервничат преди излизането на днешния доклад на USDA по зърното и закриват къси позиции. Играчите смятат, че американското министерство на земеделието USDA, може за пореден път да изненада пазара с неочакваните си оценки за производството или нивото на търсене.

 

Своята роля изигра и надеждата за съживяване на експортното търсене в резултат на последните дълбоки намаления на цените. Съединените щати и Мексико подписаха договор за доставка на 261,20 хил. тона царевица. Китай купува американска соя.

 

 

 

Европейската пшеница също рязко се повиши във вторник, по примера на Чикаго и прескочи прага от 190 евро за тон. Трейдърите на пазара на ЕС, също закриваха къси позиции преди публикуването на доклада на USDA по баланса на търсенето и предлагането. Според риск мениджъра на FC Stone, в доклада ще има минимални промени по пшеницата. Вероятно ще бъде ревизиран експорта на Русия и Индия.