Русия може да ограничи износа на зърно

В правителството на Русия до 1 ноември трябва да бъде внесен документ, като дава възможност на кабинета да наложи ограничения за износ на зърно, в случай на превишаване на износа през текущата аграрна година, повече от 23-24 милиона тона, заяви пред журналисти вчера след съвещание по регулиране пазара на зърно първия вице-премиер на Русия Виктор Зубков.

 

Зубков отбеляза, че механизмът предвижда въвеждането на "плаващо" мито и той вече е съгласуван с всички министерства и ведомства. Всички земеделски стопани, ще бъдат уведомени предварително в случай, на включване на механизма за митническо регулиране.

 

Зубков каза още, че по прогноза през 2011 г. общата реколта от зърно ще бъде в размер на 90-92 милиона тона, "Много от засетите площи все още не са ожънати" -  каза чиновника.

 

Според него, върви активен износ. Така че, към 11 октомври т. г., вече е изнесено около 11 милиона тона зърно. По прогноза, към 1 януари 2012 г. ще бъдат изнесени около 18-19 милиона тона, "За да се обезпечи вътрешното потребление, ние се нуждаем от 72 милиона тона зърно, но ние трябва да оставим и нормални преходни запаси на 1 юли 2012 г. в размер на 15-16 милиона тона." - каза Зубков.