Зърното отново поскъпва

Зърнените контракти започнаха седмицата с повишения. Цената на пшеницата в САЩ, в понеделник, се повиши на фона на загрижеността за запасите от пролетна пшеница. Фермерите се опитват да задържат пролетното зърно. Производителите са разочаровани от това, колко ниски, според тях, са цените за пшеницата с високо качество и чакат да се промени ситуацията, опитвайки се да не продават обеми.

 

За ръста на пшеницата помогна и отслабването на щатския долар. Американската валута загуби спрямо еврото, благодарение на прогреса в преодоляването на дълговата криза в Еврозоната. Въпреки това, много трейдъри все още не са много активни, тъй като утре ще се публикува доклада американското министерство на земеделието USDA, който може да промени ситуацията.

 

Царевицата също поскъпна вчера при подкрепа от другите пазари, но последващото им отслабване ограничи ръста на царевица. По думите на Rich Nelson от Allendale, този уязвимост на царевичния пазар показва, че цените ще продължат да растат, тъй като все още не са достигнали до устойчиво ниво. Много трейдъри се чувстват несигурност преди публикуването на доклада USDA.

 

 

Европейските борси за пшеница в понеделник реагираха положително на разработването от Франция и Германия на пакет от мерки за разрешаване на гръцката криза. Все още не е ясно, дали макроикономическата слабост напълно е включена в цената на пшеницата.

Повишаването на цената на пшеницата бе ограничено от силното евро.