Щатската пшеница продължава да губи от стойността си

Зърнените контракти през търговската седмица приключиха в червената зона. Цената на пшеницата падна в петък, продължавайки тенденцията от четвъртък, на фона на слабостта на финансовите пазари. Основен фактор за натиск върху цените, остава песимизма на трейдърите за положението на американската пшеница на световния пазар.

 

Експортното търсене остава слабо, а в същото време се появи възможност за усилване на конкуренцията от страна на Украйна, тъй като украинското правителство прие решение за вдигне на експортните мита. Допълнителен натиск върху котировките оказаха дъждовете в южните региони на Великите равнини, където посевите страдаха от засушаване.

 

 

Цената на царевицата отново падна в петък. Ката цяло, вниманието на трейдърите е фокусирано върху жътвата на реколтата и приближаването на публикуването на доклада по зърното на Министерството на земеделието на САЩ. Царевицата продължава да е изключително чувствителна към динамиката на финансовите пазари. Спадът бе ограничен от позитивни данни за нивото на заетостта в САЩ.

 

 

 

Отмяната на износните мита на пшеницата и царевицата от Украйна се превърна в централна тема на търговията на европейските борси в петък. Допълнителен натиск оказа изявлението на министъра на земеделието на Казахстан, че започвайки от ноември, страната, благодарение на въвеждането на експортни субсидии, планира да изнася до 1 млн. тона пшеница месечно.

Във връзка с последните събития европейските трейдъри очакват по-нататъшно отслабване на цените на черноморското зърно и това ще влоши положението на европейските и американските износители.