CBOT: на пшеницата не и се отдаде да повиши цената си

В четвъртък цената на зърнените контракти силно се колебаеха по време на търговската сесия. Пшеничните фючърси не удържаха нивото достигнато в началото на търговския ден и отново слязоха надолу, на фона на загубите на пазарите на суровия петрол и спада на еврото. Основен натиск върху котировките оказва жътвата на реколтата. Посевите с пшеница в южните райони на Великите равнини скоро ще получат достатъчно количество дъжд, който намалява риска за неблагоприятна реколта. Експортното търсене остава слабо, казват трейдъри.

 

 

Цената на царевицата не се промени в четвъртък. В началото на търговския ден царевичните фючърси нараснаха значително, благодарение на силни данни за експортните продажби. Подкрепа на цените се усети и от стабилизирането на финансовите пазари. Но по-късно, този растеж беше изтрит, заради несигурността по отношение на баланса на търсенето и предлагането. Следващата седмица, USDA ще публикува прогнозата си за производство на зърно в САЩ.

 

 

 

Европейските борси на пшеница в четвъртък завършиха търговския ден, преди чикагската пшеница да тръгне надолу в резулта на разпродажби. Така че, дневният ръст на пшеницата в Чикаго се оказа единствения позитивен фактор за европейската търговия.

 

Собствените европейски фактори не бяха съвсем благоприятни.

 

Неуверената макроикономическа ситуация се запазва.

 

Страните от ЕС повишават оценките си за производството на пшеница. Асоциацията на европейските фермери COCERAL повиши оценката за производството на мека пшеница в ЕС на 128,39 млн. тона (юлска прогноза за 126,53 млн. тона). Своята оценка повиши и Великобритания, което се оказа неочаквано за трейдърите.

Хода на сеитбата в Европа дава добра перспектива за реколта 2012 г, което след известно време може да стане основа за усилване на понижението на цената.