Щатското зърно отново смени посоката си

Зърнените контракти в Чикаго в сряда, затвориха с повишения. Пшеницата отново смени посоката си и се озова в зелената зона. Подкрепа за цената дойде от ръста на котировките на царевичния пазар, както и несигурността на играчите по отношение на реколтата в САЩ. Климатичните условия отново накараха играчите да се тревожат относно здравето на посевите. Възможно е, дъждовете в южните райони на Великите равнини да са недостатъчни, за да могат фермерите благополучно да засеят есенниците. А и на фона на отслабващия щатски долар, инвеститорите отново започнаха да инвестират в стоковите пазари.

 

Експерти в един глас твърдят, че за миналия месец пазара на американска пшеница  е бил свръхпродаден.

 

 

Царевичните фючърси нараснаха в сряда на фона на повишенията на котировките на финансовите пазари. Подкрепа за цената на зърното дойде и от прогнозата за нивото на търсенето. Индустриалният сектор е започнал да купува царевица, следствие на по-ниската и стойност. Изглежда, че макро-икономически проблеми утихнаха за известно време, предоставяйки на участниците в стоковия сектор възможност да се надяват на укрепване на експортното търсене. Но, по думите на играчите от царевичния пазар, вчерашния ръст на царевицата е по-скоро отражение на свръхпродажбите на пазара.

 

Подкрепа също така оказаха мненията, че на Китай все пак ще му трябва повече импортна царевица, тъй като местното производство е далеч от удовлетворяване на нарастващото търсене.

 

 

Цената на европейската пшеница нарасна в сряда след свръхпродажбите с цел усвояване на печалба и спад в цената. По думите на трейдърите, царевицата също е оказала подкрепа на пшеница. Царевичния пазар се повиши след излизането на доклада на Informa, в който е отразено намаляването на перспективите на реколтата от царевица в САЩ.