Щатската пшеница загуби още от цената си

Зърнените контракти в Чикаго, завършиха вчерашната търговска сесия със забележимо понижение. Цената на пшеницата падна на фона на оптимизма на пазара за нивото на предлагане. Очевидно е, че безпокойството относно недостига на запаси от зърно временно е охладено от статистическите данни. Благоприятните прогнози за времето също намалиха опасенията на пазара за реколтата.

 

На цената на зърното оказа влияние и отслабването на котировките на външните пазари. Фондовите котировки във вторник бяха в червената зона. Дълговата криза в Европа, превърнала са вече в световен проблем, е все още далеч от разрешаване. Поредния транш за Гърция от ЕС засега са отлага. Инвеститорите вадят активи от рисковите стокови пазари и инвестират в американския долар.

 

 

Царевичните фючърси поевтиняха във вторник, следвайки пшеницата на фона на общата слабост на зърнения комплекс. Известно увеличение на активността на купувачите помогна на царевица да се възстанови леко през следобедните часове. Царевичният пазар е под въздействието на макроикономическото безпокойство и оценките на запасите, които неочаквано се оказаха по-оптимистични. От друга страна, пазара има силен фактор за обратната посока: до следващото лято запасите от царевица може да паднат до исторически минимум.

 

Европейската пшеница слезе до най-ниското си ниво от края на юли 2010 година. Вероятността, Гърция да спре да обслужва дълга си, става все по-висока. Световните финансови и стокови пазари слизат все повече надолу.