Зърнения пазар в САЩ се стабилизира

Цената на зърнeните контракти в Чикаго показаха възстановяване в началото на търговската седмица. В понеделник фючърсите на пшеницата успяха дори да си върнат малка част от загубите от миналата седмица. Зърнените контракти в петък загубиха 6 - 7% от стойността си след публикуването на неочаквани за пазара данни в доклада на USDA по запасите от зърно към 1 септември. Вчера, играчите усетиха че пазара е подценен и изкупиха 5000 контракта ( 1 контракт в САЩ е 5000 бушела, като за пшеницата и соята това е около 136 тона, а за царевицата около 127 тона).

 

 

Царевичните котировки затвориха в понеделник без никакви промени. Пазара намери баланс, след като цената на зърното падна до ниво от 10 месечен минимум. Играчите сметнаха, че инвестиционните фондове са продали твърде много контракти, предизвиквайки вълна от ликвидация и на фона на тези предположения, царевицата получи подкрепа. От друга страна, пазарът не може да забрави кризисната ситуация в Гърция, заплашваща стабилността на еврозоната.

 

 

 

Пшеницата от ЕС в понеделник приключи търговската сесия с повишения, на фона на спекулативното изкупуване на контракти, след като пазара падна до почти годишен минимум. Освен това, компанията Goldman Sachs очаква продължаване на "мечата" тенденция на пазара след публикуване на "удивителните" данни на USDA.

 

Търговците очакват, че дълбокия спад на цените на европейския пшеница през последните дни, ще съживи както вътрешното търсене, така и търсенето за износ от страните от Северна Африка.

 

Италиански трейдъри отбелязват значително предлагане на пшеница в страната, включително вносна  руска и украинска. А вътрешното търсене, особено от производителите на фуражи не е голямо.