Световните цени на зърното може значително да паднат

Тази година зърнената реколта в Русия може да достигне 93 милиона тона чисто тегло, каза президентът на Руския зърнен съюз, Аркадий Злочевский на пресконференция в Москва. Пшеничната реколта тази година се оценява на 55 милиона тона, на ечемика - 16-17 милиона тона, на слънчогледа  9-10 млн. тона, на соята – 0,9 млн. тона, на царевицата - 6 млн. тона, на ориза – 1,2 млн. тона. 

 

Злочевский каза още, че с оглед на добрата реколта, както и големите преходни запаси от зърно, които към 1 юли тази година се оценяват на 22,4 милиона тона, експортния потенциал на страната може да достигне 30 милиона тона. Вътрешното търсене тази година се изчислява на 70 милиона тона. "Ресурсите за износ са около 30 милиона тона, но ще успеем да изнесем около 25 милиона тона" - каза той.

 

Към декември, световната цената на пшеницата може да падне до 220 $/тон FOB, прогнозира Злочевский. Това вероятно ще стане възможно, ако Украйна премахне съществуващите в страната износни мита. Очаква се и нетрадиционна конкуренция от Казахстан, който "никога не се появявал на световния пазар с дъмпингови цени".

ZarnoBorsa04 Окт, 2011