Зърното в САЩ рязко намали стойността си

В сряда, зърнените контракти обърнаха посоката си надолу и затвориха с рязко понижение. Нестабилността на световната икономика прекъсна възходящата тенденция от последните дни на пшеничните пазари в САЩ. На фона на спада на световните финансови пазари, цените на металите и суровия петрол, инвестиционните фондове отново започнаха да излизат от стоковите пазари.

 

Пшеничните котировки намалиха цената си, следствие на ликвидацията на контракти от инвестиционните фондове, които вчера продадоха около 4000 договора за пшеница на CBOT. Играчите очакваха значителна промяна на баланса на търсенето и предлагането, но засилване на търсенето, участниците на пшеничния пазар не видяха. Днес ще стане ясно дали този спад на цената ще помогне да се спечели поредния търг, който ще се проведе от Египет, казват треидъри от Чикаго.

 

Царевичните котировки в САЩ също се сринаха под натиска на новите икономически опасения, предизвиквайки ликвидация на контракти. Участниците в сектора са продали около 17 000 контракта за царевица. От края на август, цената на царевицата е паднала с почти 18%. Играчите се надяват, че по-ниските цени ще привлекат нови купувачи на царевица. Но на фона на дефицит на запаси, експертите на The Money Farm считат, че текущата цена на царевицата е силно занижена.

 

ЕС пшеницата в сряда отново загуби от цената си на фона на намаляването на котировките в Чикаго. Трейдърите в Европа очакват публикуването на доклада по запасите от зърно на USDA.