Цената на зърното продължава да се възстановява

Във вторник, зърнените контракти затвориха отново с повишение. Пшеничните фючърси продължиха да нарастват на фона на усилващото се безпокойство за реколтата в основните райони на производство на пшеница. Посевите страдат от суша, не само в САЩ, но и в Украйна: пресъхналата почва пречи за нормалната сеитба, а фермери са в очакване за спасителни дъждове. В Аржентина също са необходими дъждове преди предстоящата жътва.

 

Поддържащ фактор за пшеничните котировки бяха очакванията за ръст на търсенето, след последния спад на цените. Южна Корея е направила голяма покупка на пшеница за производство на фуражи. Според трейдърите, това е първата значителна покупка на пшеница от южнакорейски купувачи от юни.

 

 

Царевичните котировки в САЩ продължават възстановяването си след последните загуби. Ръстът на котировките на външните пазари, както и слабия долар дадоха подкрепа на цената на царевицата. Освен това, трейдърите продължават да са внимателни, тъй има повишен риск от масова ликвидация на контракти в края на месеца и на тримесечието. Притеснение предизвиква и предстоящия доклад на USDA, който може да повиши прогнозата за запасите от царевица.

 

 

 

Във вторник, европейската пшеница затвори в зелената зона при подкрепа от пазара в Чикаго и благодарение на ръста на фондовите пазари и отслабването на курса на долара.

Първите проблясъци на надежда, че политиците на ЕС все пак ще успеят да разрешат дълговата криза в еврозоната, оказаха положително въздействие върху пазарите на зърно.

 

Анализаторите предполагат, че цената на европейската пшеница ще се повиши, ако поскъпне царевицата.