Пшеницата расте в очакване на статистически данни

В понеделник, зърнените контракти в Чикаго затвориха в зелената зона. Пшеничните  фючърси отново се повишиха. Фактор в подкрепа на цените бяха очакванията на статистическите данни на USDA по отношение на пролетната пшеница. Според играчи, експертите от Министерството може да намалят прогнозата за производството.

Според предположенията, в доклада в петък, перспективата ще бъде намалена, следствие на спадането на добивите повече от очакваното. Частната аналитична агенция Informa увеличи опасенията за реколтата. В петък, компанията намали перспективата на реколтата до 444 милиона бушела, с 6,5% по-малко от последната прогноза на USDA.

 

Царевицата в САЩ, в края на търговската сесия в понеделник, се оказа на почти едно и също ценово ниво /за бушел/ с пшеницата. Пазарът започна да се възстановява, след като падна с 8% за изминалата седмица. Според играчите,  пазара е достигнал пика на продажбите, когато декемврийският контракт слезе до около 3-месечно дъно в петък.

 

На фона на падащите цени, някои участници в сектора започнаха да изразяват надежди за възстановяване на търсенето, което ще спомогне за увеличаване на цените. "Напълно възможно е,  Китай скоро да започне да купува царевица" - казва Brian Hoops от Midwest Market Solutions.

 

 

В понеделник европейската пшеница затвори в зелената зона, започвайки възстановяване от загубите през миналата седмица. Преди това цените бяха под натиска на успеха на черноморската пшеница и оптимистичните прогнози за реколтата в страните от ЕС. Но сега пазара вижда поток от купувачи. Най-голям интерес към покупки на пшеница са проявили производителите на фуражи и мелничните предприятия.