Индия може да внесе през 2011/12 до 1 милион тона слънчогледово масло

Томас Милке от компанията Oil World прогнозира, че през 2011/12 (октомври-септември) вноса на слънчогледово масло в Индия може да нарасне с повече от 30%, спрямо предишния сезон, до 0,9-1 млн. тона. За това ще спомогне намаляването на ценовата разлика между слънчогледовото и соево масло.

 

Обикновено слънчогледовото е по-скъпо от соевото масло. Напоследък обаче, стойността на слънчогледовото масло намалява, под влияние на прогнозираното значително увеличение на предлагането. За последните 3 седмици то е намалило цената си с  90 $/т. Милке очаква, че цената му може да падне с още 50-80 $/т.

Очаква се, че през новия сезон, вноса слънчогледово масло в Индия ще бъде по-голям от този на соево масло.

 

Индийските потребители предпочитат слънчогледовото масло пред соевото, тъй като е с по-високо качество.

 

Напоследък, цената на слънчогледа пада, следствие на прогнозите за голямо световно производство, спада на цената на соята и опасенията за световен икономически спад. Така че слънчогледа поевтиня спрямо рапицата и соята.

 

Производство му ще е на рекордно ниво в Украйна, ЕС и Русия.

 

През 2011/12 г (октомври-септември) световния износ на слънчоглед ще се увеличи спрямо предходната година с 52,9%, до 2,6 милиона тона.  Русия ще увеличи износа 50 пъти до 700 хиляди тона, Украйна - с 25,3% до 560 хиляди тона.

ZarnoBorsa27 Септ, 2011