В петък щатската пшеница неочаквано подскочи

В петък, котировките на фючърсите на американската пшеница неочаквано нараснаха. Въпреки продължаващия спад на пазарите на царевицата и соята. Ръстът бе следствие на слухове за възможна преоценка в посока надолу на данните по реколтите в САЩ, Украйна и Аржентина.

 

Посевите с пшеница в Аржентина и Украйна силно страдат от недостиг на валежи, по данни на агенция Cropcast Ag Services. В същото време, в южните райони на Великите равнини, американските фермери вече започват сеитбата на зимната пшеница в пресъхнала почва, което може да се отрази зле на реколтата.

 

 

Царевицата в САЩ продължава спада си. Трейдърите от царевичния пазар са притеснени от рисковете за световната икономика. Перспективите за увеличаване на предлагането на световния пазар също оказва натиск върху цените, тъй като много страни скоро ще започнат да прибират царевичната си реколтата от новия сезон. Страдащата икономика заплашва да отслаби търсенето на зърно, но много трейдъри смятат, че в условия на дефицит на запаси – това не е най-смущаващия фактор.