Щатската пшеница загуби още 5%

В четвъртък, зърнените контракти на CBOT  рязко поевтиняха. Натиск върху пшеницата оказа общата тенденция за понижение на стоковите и фондовите пазари. Цената на пшеницата в Чикаго затвори на 11-седмичен минимум. Трейдърите намаляват рисковете на фона на макроикономическите опасения. Инвестиционни фондове са продали около 6 хиляди контракта за пшеница на CBOT.

 

Освен това, цената на пшеницата падна и под натиска на експортната конкуренция. На египетския търг от вчера, отново победи руската пшеница. Вносителят е купил 240 хиляди тона  руско зърно. На фона на икономическите опасения, слабото търсене на пшеница от САЩ изглежда още по-песимистично.

 

Царевицата в САЩ също се срина и слезе под 2-месечно дъно. Макроикономическите вълнения принуждават трейдърите да намалят риска. Инвестиционни фондове са продали около 25 хиляди договора за царевица. Според John Kleist от ebottrading.com, заради финансовата криза котировките паднаха до тези нива много по-бързо от очакваното.

 

 

Европейската пшеница слезе под 6-седмичен минимум в четвъртък. Силния долар, и изявлението от Федералния резерв за значителен риск за икономиката са причините за спад в стойността на зърното. Експортните успехи на Русия също оказват натиск върху европейските котировки: на египедския търг е отбелязана голяма ценова разлика в сравнение с щатската и европейската пшеница. Експертите от Gleadell смятат, че докато руската пшеница се продава с такива отстъпки, за европейската няма шанс на международния пазар.