Китай ще увеличи вноса на соя

Соевото производство на Китай може да падне с 10,6% до 13,5 милиона тона през сезон 2011-2012, съобщават експертите от Националния информационен център по зърно и масла на Китай.

 

Производството на соя през новия сезон, който започва от 1 октомври, ще бъде по-малко, следствие основно на намалените посевни площи, тъй като много от фермерите предпочитат царевицата в своите ниви. Соята им се струва по-малко привлекателна, тъй като цената на царевицата, и следователно и печалбите, са много по-високи.

 

Тези фактори може да станат причина, през 2011-2012 вноса на соя в Китай да нарасне с 4 милиона до 56 милиона тона, тъй като търсенето на растителни масла се засилва. Китай внася основната част от соята от САЩ и Южна Америка.

 

Специалистите от Oil World смятат, че Китай ще увеличи дори повече вноса на соя. Те считат, че покупките ще нараснат с 6 милиона до 59 милиона тона през аграрната 2011-2012 година, на фона на спад във вътрешното производство и ръст на потреблението. Според данните на Oil World, посевните площи ще се свият с 6% до 83 милиона декара.