Цената на зърното в САЩ с различни посоки

На търговската сесия във вторник в Чикаго, зърнените контракти приключиха с различни посоки. Но така или иначе, преобладаваше тенденция на спад. На пшеницата не и се отдаде да тръгне нагоре и след положителна корекция в началото на търговската сесия, цената отново започна да пада. Царевицата бе двигателя на вчерашната търговия и в началото на деня тя дърпаше пшеницата нагоре, но след падането на царевицата, пшеничните котировки слязоха в червената зона. Пшеничният пазар нямаше свои собствени новини за да преодолее спада.

 

При липса на значими фундаментални новини, пшеничните пазари в САЩ се фокусираха главно върху макроикономическите събития. Търсенето на пшеница от чуждестранни купувачи е слабо. По принцип, пазара слиза надолу, поради силната конкуренция от страна на черноморската пшеница. Но някои трейдъри са оптимисти и смятат, че тенденцията ще се промени скоро. Опасенията за реколтата от американска пшеница ограничава спадането на котировките. Поради тази причина,  декемврийският контракт  успя да затвори в зелената зона.

 

Царевичните фючърси във вторник, в края на търговската сесия паднаха, въпреки ръста в началото на деня. Царевицата не успя да привлече достатъчно купувачи, което обяснява последващия спад на търговията. Наближаването на жътвата добавя натиск върху пазара, а и в световен план ще се появи по-голямо предлагане.

От друга страна, не спира да се говори, че Китай може да възобнови покупките си на царевица от САЩ. Но тази вероятност чака потвърждение, така че търсенето остава слабо.

 

 

Известното подобряване на ситуацията на световните финансови пазари, както и спекулативното изкупуване, позволиха на европейските пшенични борси да приключат вчерашната търговия с плюс.

Играчите не пропуснаха да обърнат внимание на сухото време, преобладаващо в Украйна, което забавя хода на сеитбата.