Китай: вноса на царевица расте въпреки рекордните прогнози за производството

Производството на царевица в Китай през тази година ще бъде рекордно, по данни на правителствени анализатори. През 2011 г. реколтата може да достигне 180 милиона тона.

 

Въпреки увеличението на производството през тази година,  ще расте и износа, смята директора на Департамента за развитие на селското стопанство и икономиката, Xu Xiaoqing. Нарастването на вноса ще се дължи на нарастващото потребление, което компенсира ръста на производството.

 

Националния информационен център за зърно и масла на Китай (CNGOIC) през миналия месец прогнозира царевична реколта през 2011 г. на ниво от 182,5 милиона тона. Ако прогнозата се оправдае, производството ще надхвърли миналогодишното с 3%.

 

Всяка година, Китай използва 105 милиона тона царевица за фуражни нужди, а  ръста на консумацията на месо повишава нивото на търсенето. Още 60-70 милиона тона царевица се използва в китайската индустрия за производство на различни продукти като етанол и нишесте.

 

През текущата аграрна година (от 1 септември), Китай е внесъл 208,3 хиляди тона царевица. Миналата година за същия период са внесени 26% повече царевица.  

От САЩ  очакват експорта на американска царевица  за Китай да нарасне през текущия сезон.

 

ZarnoBorsa21 Септ, 2011