Щатската пшеница ускорява спада си

В понеделник, зърнените контракти в Чикаго показаха многопосочни движения по време на търговската сесия. Но преобладаваше тенденция към спад. Пшеничните фючърси недвусмислено тръгнаха надолу под натиска от външните пазари. Пшеницата не получи подкрепа във вид на фундаментални новини, а и силният долар и макроикономическата ситуация създадоха негативен фон за динамиката на цените. На този фон, пшеницата загуби повече от 2% в понеделник.

 

Слабостта в търсенето продължи да оказва натиск върху пшеничните котировки. От друга страна, загубите на пшеницата бяха ограничени от възможно намаление на реколтата от пролетна пшеница в северните райони на Великите равнини на САЩ. Въпросителни има и около приближаващата сеитбата на зимните култури: пазарът е притеснен, че на фермерите ще им бъде трудно да засеят достатъчно пшеница в пресъхналата почва.

 

Трейдърите от царевичния сектор са много предпазливи, много играчи предпочитат да изчакат периода, на намалено търсене. Царевичните фючърси нараснаха леко в края на деня в понеделник, след новината за възможно възстановяване на интереса на чуждестранни купувачи към щатската царевица. Възможно е, Китай да се появи на експортния пазар като купувач на царевица от САЩ и Аржентина. Поради тази причина, декемврийският контракт затвори с малък плюс. В допълнение, играчите са уверени, че независимо от последните данни от доклади, които обещават подобряване на добивите, запасите ще бъдат минимални.

 

 

Европейската пшеница падна на фона на негативните макроикономически данни свързани с дълговата криза в еврозоната. Миналата седмица, инвестиционните фондове стихийно ликвидираха контракти, заради фундаменталните фактори, оказващи натиск върху пазара. Според западни експерти, тази тенденция може да се установи и през следващите седмици.