Американската пшеница продължава да намалява стойността си

На търговската сесия в последния ден на миналата седмица, зърнените контракти на CBOT в Чикаго, завършиха с понижения. Независимо от факта, че на пазара отново се усеща безпокойство за запасите от зърно, котировките на царевицата и соята не можаха да получат достатъчно инпулс за ръст. На този фон, поевтиняха пшеничните фючърси, тъй като пшеницата и царевицата могат да се заменят една с друга в производството на фураж.

 

В последно време много производители на фуражи купуват големи количества пшеница, като алтернатива на скъпата царевица. Но сега трейдърите смятат, че ако цените на царевицата продължат да падат, тогава в този сектор ще се върне интереса на купувачите.

За намалението на цените помогна и метеорологичната прогноза: в северните райони на Великите равнини на САЩ се върнаха дъждове, които подобряват  условията за реколтата.

Единствения плюс в тази ситуация трейдърите виждат в това, че значителното отслабване на цената през септември, може да доведе до активизиране на купувачите.

 

 

Царевичните фючърси отново паднаха, дърпайки след себе си и съседните пазари. В края на търговската сесия в петък, котировките загубиха повече от 3%, а загубите за седмицата възлизат на 6% от стойността. За периода от момента на достигане на рекордно високото ценово ниво на царевицата в края на август, спадът е 11%. Участниците в сектора ликвидират позиции на фона на опасения за нивото на търсене. Освен това, по данни на USDA, добивите ще бъдат по-високи от миналата година, въпреки че производството ще бъде по-ниско.

В петък, инвестиционни фондове са продали около 9000 договора, а в четвъртък  продадоха 25 000 договора.