Пшеницата продължава спада си

В четвъртък търговската сесия на зърнените контракти приключи най-вече в червената зона. Цената на пшеницата в Чикаго намали цената си на фона на падането на котировките на царевичния сектор.

Инвестиционните фондове ликвидираха значителна част от контракатите за зърно. Данните за експортните продажби продължават да оказват натиск върху пшеницата. Експортната цена на меката пшеницата SRW на база CPT (доставено)  Мексикански залив падна до 269,33 $/тон - най-ниското ниво за последните 30 дни.

Трейдърите отбелязват, че и през тази седмица показателите за износа са скромни. На пазара се установи жестока конкуренция за щатското зърно от активния износ на черноморската пшеница.

Пшеничните фючърси бяха под натиск също и от благоприятната прогноза за посевите във Великите равнини. В основните райони на отглеждане на пшеница ще паднат валежи, които ще намалят риска за реколтата.

 

Царевичните фючърси на вчерашната търговска сесия загубиха повече от 3%. Участниците в сектора ликвидират позиции на фона на опасения за нивото на търсене. Освен това, според данните на USDA, добивите ще бъдат по-високи от миналата година, въпреки че производството ще бъде по-ниско. Онази вечер в районите на отглеждане на царевица в САЩ  е имало замръзвания, но последиците няма да са  толкова сериозни, казват трейдърите.

Инвестиционни фондове са продали около 25 хиляди контракта.

 

 

Намаляването на котировките на европейската пшеница продължи и в четвъртък. Инвеститорите са изнервени и се страхуват от нова глобална икономическа рецесия, която заплашва с намаляващо търсене на зърно.

Натиск на търговията в четвъртък оказаха и падането на котировките на царевицата и пшеницата в Чикаго.

Трейдърите все още анализират резултатите от търга в Египет на 14 септември, на който бяха закупени 420 хиляди тона руска пшеница и отбелязват запазването на ценовата разлика между повечето френски предложения от офертите на победителите. Този факт  също вкарва напрежение на пазара.