Щатската пшеница преодоля фактора слабо търсене

На търговската сесия в Чикаго в сряда, зърно контрактите приключиха в различни посоки. Цената на чикагската пшеница показа както отрицателна, така и положителна корекция. Фактор за ценови натиск на пазара в САЩ бе поредния неуспех на египетския търг. Въпреки спада на цените в САЩ и Европа, Египет купи 420 хиляди тона руска пшеница - най-голям купен обем от началото на сезона.

 

Натиск оказаха също така метеорологичните прогнози, обещаващи благоприятни дъждове в някои щати, където почвата е засегната от сушата.

 

От друга страна, във вторник пшеницата падна до 4-седмично дъно, а в сряда направиха опит за повишение. За това помогнаха на пшеницата другите стокови пазари, с ръст на котировките. Но песимистичните перспективи за експортното търсене не може да бъде игнорирано.

 

 

Цената на царевица малко се повиши при търговията в сряда, след значителни загуби през последните дни. Перспективите за ограничени запаси от царевица помогнаха на царевичния пазар да преодолее негативните тенденции, в частност, съмнителното търсене и високите цени, които ограничават интереса към царевицата.

 

Метеорологичните условия в североизточните райони на САЩ заплашват да повредят още повече реколтата. Ръста на фондовите пазари също помогна на царевица, за да не падне.

 

 

 

В сряда, европейските борси за пшеница продължиха снижението. На трейдърите все още тежи факта за растящото световно предлагане според прогнозата на USDA. Отново негативния си характер показа фактора макроикономика - във връзка с нерешените дългови проблеми на еврозоната. Агенция Moody’s понижи кредитните рейтинги на две френски банки.

 

Повишените оценки на реколтата в Канада, както и добрия изглед за бъдещата реколта в Австралия оказват натиск върху търговията.