Пшеничните котировки падат след публикуване на доклада на USDA

Зърнените котировки завършиха търговския ден на CBOT в различни посоки. Пшеницата отново се оказа в червената зона, продължавайки тенденцията от миналата седмица. Пшеничните фючърси са под натиск от данните в доклада на американското министерство на земеделието. Правителствените анализатори внезапно повишиха прогнозата за световните запаси. В частност, с 3% е ревизирана нагоре прогнозата за Канада (в сравнение с август), а също с по толкова за Европейския съюз и страните от ОНД. Въпреки това, показателите за експортните продажби продължават да падат. Както и очакваха трейдърите, американската пшеница е със слабо търсене, неспособна да се конкурира с черноморското зърно.

 

Царевицата, наобратно, може да започне възстановяване, след загубите от миналата седмица. Царевичните котировки растат на фона на опасенията за намаляване на запасите. Втори пореден месец, USDA съкращава прогнозата за реколтата от царевица, така че играчите се опасяват, че през октомври ще последва друго намаляване на прогнозата. Въпреки това, участниците в този сектор се отнасят скептично към данните за намаляване на износа и обема от царевица за производство на етанол. Производителите на биогорива работят на печалба, така че цифрите не би трябвало да падат. "Засега цените остават на високи нива, за да се справят с повишаващото се ниво на потребление" - казва  Darrel Good от Университета на Илинойс.

 

 

Европейската пшеница отново поскъпна на фона на данните от доклада на USDA. Американските икономистите намалиха прогнозата за добивите от царевица в САЩ и това се отрази на пшеничните котировки в Европа, тъй като пшеницата може да замести царевицата във фуража. От Morgan Stanley смятат, че за по-голямата част от участниците на пазара, такова съкращаване не е било очаквано.