Транспорните жп проблеми на Русия при експортните доставки подкрепиха европейския износ на пшеница

Вероятно, забавянето на доставките на руско зърно за световните пазари заради "жп задръстванията" подкрепиха ръста на износа на пшеница от Европейския съюз, заяви анализатора Lucille Brazzini от френската консултантска фирма в областта на селското стопанство Offre et Demande Agricole.

 

За седмицата до 6 септември, договорите на ЕС за експорт на мека пшеница скочиха с 50% до 415 хиляди тона - най-високото ниво от март насам, съобщава Bloomberg. По оценка на Brazzini, руските транспортни проблеми биха могли да увеличат привлекателността на френското зърно.

 

"Вероятно Франция ще има възможност за по-големи продажби, докато има логистични проблеми в Русия. Поради натовареността на жп транспорта, зърното просто не може да влезе в пристанищата" - казва  Brazzini.

 

На 27 август, руските железници са ограничили доставките на зърно с адрес черноморското пристанище Новоросийск, заради стълпотворението на жп зърновози по тресето до пристанището. Освен това ситуацията се влоши и от силните ветрове, които попречиха на товаренето на корабите.

 

Франция е най-големият износител на пшеница в ЕС. Миналата година тя беше на второ място при експорта на пшеница в световен план (след САЩ), следствие на забраната на Русия за износ на зърно, заради сушата.

 

След вдигането на ембаргото, Русия отново изпревари Франция: според августовската прогноза на IGC, износът на пшеница от Русия за 12-те месеца до 30 юни 2012 г. се увеличава почти четири пъти до 15,5 милиона тона, при 4 милиона тона година по-рано.

 

ZarnoBorsa13 Септ, 2011