Фючърсите на пшеницата продължиха да падат поради негативните очаквания

Зърнените контракти на CBOT завършиха миналата седмица в различни посоки. В петък, пшеницата продължи спада си и затвори в червената зона, както и в предишните дни. Огромното влияние на пазара, оказват ниските показатели на експортните  продажби. Както очакваха трейдърите, износът на пшеница от САЩ през изминалата седмица се оказа не голям – 512,24 хиляди тона – въпреки, че беше повече от предположенията на играчите и най-високия за последните три седмици. Настроението се помрачи и от появата на експортните пазари на още един играч - индийското правителство официално разреши износ на пшеница.

 

Почти половината от износа отива в посока "неизвестен купувач", което добавя негативизъм на пазара. Според анализаторите, доставките с неизвестна посока се отменят още щом се обяви купувача. Търсенето на американска пшеница на световния пазар силно намаля от растящата конкуренция с Русия.

 

 

Цената на царевица се повиши при търговията в петък. Трейдърите започнаха да изкупуват предварително продадени позиции на фона на  очакванията, че федералните икономисти ще намалят прогнозата за реколтата и запасите в доклада, който излиза днес. Според предположенията на John Kleist от ebottrading.com, доклада на американското министерство на земеделието почти гарантиранано ще намали перспективите. Сега играчите ги е грижа друг въпрос: дали високите цени ще намалят  търсенето? Това също ще стане известно от днешния доклад на USDA.

 

Европейската пшеница леко увеличи цената си, благодарение на слабостта на еврото на фона на силния долар. Трейдърите продължават да ликвидират дълги позиции преди излизането на доклада на американското министерство на земеделието. От Rabobank смятат, че зърнените пазари в Европа, тази седмица, ще си поемат глътка въздух след неотдавнашното рали.