Американското зърно пада под натиска на силния долар и експортната конкуренция

В четвъртък, зърнените контракти на CBOT повториха тенденцията от последните няколко дни и отново затвориха в червената зона. Пшеничните фючърси бяха под натиска на силния долар. Ръстът на валутния курс кара пшеницата да намалява цената си, при все, че и без това търсенето не е силно.

 

Инвеститорите се опасяват, че засилването на курса на американския долар ще влоши още повече експортното търсене. Вече две седмици експортните продажби на американската пшеница не са надвишили 369 хиляди тона.

 

Основният конкурент на американската пшеница към момента е черноморската, и най-вече руската. Трейдърите очакват, че в петъчния  доклад по експорта от САЩ ще има силен спад на експортните показатели.

 

 

Цената на царевица отново се понижи, тъй като трейдърите продължават да се притесняват за данните за реколта в доклада на американското министерство на земеделието, които ще бъдат публикувани в понеделник.

Играчите смятат, че най-вероятно докладът ще отрази понижението на състоянието на посевите с намаляване на прогнозата за запасите много повече от очакваното досега.

Според предположенията на анализаторите, USDA ще намалят с 11% прогнозата си за запасите от царевица.

 

Поради несигурността, участниците на пазара предпочитат да намалят риска и да изчакат до понеделник встрани от търговията, опасявайки се, че правителствените експерти ще намалят прогнозите за производството на царевица и соя не толкова значително, колкото частните агенции.

 

 

 

В четвъртък, европейските пшенични борси продължиха септемврийската низходяща тенденция. Европейците, както и участниците на борсата в Чикаго,

 почти замряха, преди прогнозния баланс за зърното на USDA, които излиза в понеделник.